Pages

Followers

Monday, January 24, 2011

Sekapur Sireh Dari Ustazuna..


Berkata Al-Faqiirul Haqiirul Faanii, al-Muznibul Jaanii, ar-Raajii min Rabbihil ‘Afwa ma’a Buluughil Aamaanii, Muhadir bin Haji Joll as-Sanariyy:

“Para masyaikhku telah menasihatkanku beberapa perkara:

“Ikhlaskan niatmu dalam menuntut ilmu kerana sukar bagi hati untuk dimasuki cahaya jika di dalamnya ada sesuatu yang dibenci Allah.”

“Sucikan hatimu dari kekotoran maksiat kerana hati yang kotor tidak dapat menerima rahsia-rahsia ilmu dan kurniaan Allah.”

“Tuntutlah ilmu agama secara talaqi daripara masyaikh yang bersanad kerana ada padanya madad dan keberkatan.”

“Ilmu adalah sangat mulia. Justeru, bersabarlah dalam menuntut ilmu kerana semakin bertambah mulia sesuatu yang dituntut, maka semakin bertambah pula keletihan dan kepayahan dalam mencapainya.”

“Muliakanlah para ulama’, ilmu dan kitab-kitab mereka. Lazimikanlah dirimu untuk membaca kisah-kisah dan kitab-kitab para Salafus Soleh dan ulama Khalaf yang soleh terutamanya kitab Ihya ‘Ulumiddin karangan Hujjatul Islam, Al-Imam Al-Ghazzali kerana ia adalah perbendaharaan dari segala macam ilmu dan penawar yang mujarab bagi penyakit-penyakit hati.”

“Menuntut ilmu bukan hanya untuk mengisi otak dan fikiran, tetapi juga untuk memperhaluskan perasaan dan menyuburkan kebijaksanaan. Apa yang dicari bukan hanya semata-mata ilmu, tetapi juga manfaat dan keberkatannya. Justeru, jagalah adab-adab ketika menuntut ilmu untuk memperolehinya.”

“Cintailah Rasulullah dan keturunannya kerana jika hanya berilmu tanpa Mahabbatun Nabi, hati akan menjadi ‘gersang’.”

Demikianlah nasihat ini ditujukan juga kepada semua ahli pengajian talaqiku khasnya dan kepada semuanya penuntut ilmu amnya.”

____________________________________________________


p/s: Ustaz Muhadir juga ada kepilkan bersama jawapan dan penjelasan kepada persoalan berkaitan dengan puasa Qadha' dan puasa enam hari di bulan Syawal. Untuk download, klik di sini atau layari link blog ini.

POSTER IKLAN : KITAB PERSOALAN KHILAFIYYAH & PENJELASAN ULAMA' | INILAH JAWAPANNYA...

POSTER IKLAN : KITAB PERSOALAN KHILAFIYYAH & PENJELASAN ULAMA' | INILAH JAWAPANNYA... 
Link kandungan kitab http://www.4shared.com/document/i4cqHXbr/Iklan_buku.html

Sunday, January 23, 2011


POSTER IKLAN : KITAB PERSOALAN KHILAFIYYAH & PENJELASAN ULAMA' | INILAH JAWAPANNYA...

Sila muat turun dokumen kandungan kitab persoalan khilafiyyah di sini

SILA KLIK PADA POSTER UNTUK DOWNLOAD POSTER. 

SILA SEBARKAN POSTER INI, LETAKKAN DALAM BLOG ANDA, FACEBOOK, TWITTER, EDARKAN PADA KAWAN-KAWAN, SAHABAT, IBU BAPA, GURU-GURU, PENSYARAH-PENSYARAH DAN KENALAN ANDA!!!! MOGA ANDA MENDAPAT KEBERKATAN DI SISI ALLAH ATAS USAHA MENGHILANGKAN KERAGUAN UMMAH DAN MENAMBAH KEYAKINAN BERAMAL DENGAN ISLAM.

No comments: