Pages

Followers

Friday, November 19, 2010

MORNING GUYS!!

Bismillah.
Assalamualaikum.Bertemu kembali dalam rancangan mari membaca..haha...
BARAKALLAUHFIIKUM kepade sesiape yg bace..huhu..lame suda aku xmenaip nih.nak kate sibuk,xdelah sangat. :D.. aku hanye mampu update status kat FB aku.huhu..sorylah blog,aku xpenah lupekan kau...jangan sodeh plak..hehehh..hmm..sebenanye nye,bukan pagi pon sekarang ni,kalo ikut jam kat laptop DELL aku ni,hehe,da pukul 2.56pm.POTANG dahh!!..aku sebenanye baru suda bace solusi,isu no 17,aku ngan omi beli waktu RAFEST.tajuk isu ni,membina keyakinan diri..best gak..SOLusi memang best pon.xkisah la tajuk ape pon,sape xbeli,korang dikalangan org yg rugi..ahah,,,beli lah...byk input..oke2,terus kepada tajuk post aku,iaitu Morning.yg guys tu xyah,penambah selera je.:D
MOrning means the part of the day from the time when the sun rises or you wake up until the middle of the day or lunch time,from Cambridge Dictionary.the time that all of human get to work,but mostly,for the student,especially in the weekend,it is the time for them to get revenge because cannot sleep in the morning.:D they need to go to the school or class.huhu,do you agree with me?because,sometime WE sleep in the morning.ISH3x..hehe.in the Solusi said that,A morning person,whom that used the early morning to get a great productivity..terabur aku nye english..hoho,camni,maksud nye,Morning person ni kan,dyorg gunekan sepenuhnye awal pagi dyorg untuk menghasilkan satu produktiviti yg terbaikk!!!


korang xpecaye??sudah laaa...hohoo..Nabi Muhammad penah cakap jangan tido lepas subuh,hilang rezeki...hehe...macammane nak bangun awal before subuh dan lepas subuh xtido??? cam ni caro eh................................hehe
korang kene tido 5 jam sehari,maksud nye,kene tido sebelum pukul 12am ataupun nak dekat2 12 am.kalo x,subuh korang pukul 6 :p .............then,korang hitung la sendiri kalo tido dalm pukul 11 tu,pastu tambah 5 jam.....korang hitung laa...jangan malas2.......hehe............pastu,aku bagi sikit tips yg aku amek dari SOLUSI,kalo korang da bace,xbuat,aku ingatkan la ni,tapi kalo lom bace,aku nak bacekan dan bagitau...(^_^) mule2.........
1-korang kene la set jam 10minit dari waktu korg nak bangun.cth la,korg nak bangun pukul 4.30 pagi,korg set la jam pukul 4.20 pagi.sebab aku rase mustahil kalo set jam pukul 4.30,bangun 4.31....hehhe..kalo ade yg camtu,aku nak jumpe,sure kamu punye self disipline power gile...hehe...mesti ade konsultan ni..heheh....oke2..aku sambung...


2-jam korang tu,letak lah agak jauh dari korang,kirenye tempat yg susah nak korg tutup balik jam tu dan memerlukan kaki dan badan untk menutup jam tersebut,maksud aku korg kene bergerak la nak tutup jam tu,tapi letak lah tempat yg logik skek,korg pandaikan2....aku xyah nak elobrate kott.. :D
3-korang memerlukan kekuatan untuk bangun...kekuatan yg pertama ~tidur korg perlu cukup 5 jam,kalo x,mungkin susah kot,tapi jgn tolobeh plakk sampai 8 jam..korg bukan baby kan kann...hehhee...........kekuatan kedua~korang kene la ade kesungguhan nak bangun,kalo x,harapla....azam tinggal azam...hehe....all comes from inside..ourself....PAHAM x??? :D
4-korang punye alarm tu plak,jgn la letak lagu syahdu,sure la korg punye roh xnak masuk dlm badan..hehe..kalo bole,letak lagu or ringtone,yg kalo bunyik je,korg rase nak campak je jam@handphone korg....hehe...kire nye bunyik dy memg xmenyenangkan hati korg la nak landing lame2 kat katil tu.. :p
5-kemaskan cadar korang,katil bagi tegang..sure xnak landing balik....jangan la tido atas katil pagi2,buruk roman ehh..hehe......
6-bukak lampu utama bilik korang dengan terang sekali,xpon bukak langsir yg ade,biar xde suasana yg suram ataupon romantik..ahaa..kite perlukan suasane TERANG yepp!!
7-bangun pada waktu yg same tiap hari...walaupun korg xde pape nak buat pade pagi ahad...hehe....
8-jangan sambung tidur.................=_='' ade berani ?? :p
 9-sarapan awal pagi akan bagi tenage untuk korang buat keje pagi tu,tapi,xyah la makan makanan berat sgt,sure ngantukk balikk...
10-lepas korang da penat2 buat keje pagi tu,give  a praise to ourself...because succeed to complete all the works (^_^) ....and we can have a rest at night because all work are done .....:D
11-padam lampu 15 minit sebelum nak tido,supaye bole muhasabah diri kite dengan ape yg da berlaku pade hari tersebut ^.^
12-jangan minum minuman bergula dan bersusu sebelum tidur...
ha..tu lah..tip2 untuk bangun sebelum subuh..hehe...korang nak tau x keistimewaan bangun sebelum SUBUH nii??-------------------------------
ape yg korang bole buat SEBELUM SUBUH??:
~SOlat Tahajjud ,ataupun solat2 sunat...bayangkan korang bagun awal2 pagi semate2 nak menunjukkan syukur pada Pemberi Nikmat,Subhanallah...


~korang bole bersahur kalo nak puase sunat....hadis tentang sahur,Dari Amru bin Ash katanya,Rasulullah SAW bersabda: perbezaan antara puasa kita dgn puase ahli ktab ialah makan sahur (dari Imam Muslim:1060)
~korang bole membace Al-quran
~korang bole menulis blog @ berinternet dengan aman,sure line xbusy..hehe......
~korang dapat hirup Oksigen yang segar lagi percume dari Allah... (^_^) Alhamdulillah
~last,korang bole menikmati ketenangan alam...setenang sakinahhh .....romantikk gile lah..hahaaa.......(^.^)
oke,sekarang untuk hampir subuh...korang nak buat ape???

~korang bole dengar bacaan Al-Quran atau tarhim(tau x tarhim tu pe?kat surau taman aku aku selalu denga...syahdu kott...denga name Allah diulang2....='(  )korang bole bukak kat sini untuk tahu kalimah tarhim tu..hehe....pastu,agak2 nak azan..bole la bergegas ke surau @ masjid berdekatan..untuk berJEMAAH....



.tapi kalo gi surau awal2 lagi bagus,nati smpai surau xde lah tercungap..hehe................
LEpas subuh???tidur @ ............
~berwirid atau berzikir dgan imam or by yourself...
~dengar kuliah subuh,korang bukak je tv sure ade pagi2..xpon korang dolod la ceramah2..bole tgok pagi2..kalo tgok ceramah ustaz Azhar pon oke gakk.. :p
~menelaah fardu ain @ hafal Quran ...kire nye,bace la bab tauhid,feqah,sirah..yg basic2 tu..yg kite blaja kat KAFA tu..time sekolah rendah..berkain hijau..hehe ..... ^_~
~joging sejauh 4-6 km..tapi kalo korang bersenam 20 minit pon da oke aku rase..hehe...“ Mukmin yang kuat lebih baik dan lebih dicintai Allah dari pada mukmin yanglemah dalam setiap amal kebaikan “ (Imam Muslim)
~KORAng bole membersihkan halaman rumah,berkebun ke,siram pokok bunge yg ade kat sekeliling umah korang ke...
~bagi haiwan peliharaan makan ke....
~bace suratkhabar pagi2,bia peka dengan isu semase sekarang...
~sarapan pagi

~kemas laa rumah korang......................... :D
---------------------------kelebihan kerja pagi :
#tenage still fresshhh
#bole buat keje yg susah dulu
#aktiviti harian org lain blum sibuk lagi
#minda korng still oke,i mean,korg belum byk mikir,ttg masalah,soalan2..dan etc....
#cuaca MENYAMANKAN!!
#XDE ORG RAJIN NAK Kol korg pagi2 ni..hehe
#xde tetamu nak dtg umah lagi..------------------------------------------
kire nye,memg berkelebihan la sesiape yg gune waktu pagi dyorg...prime time 8am untill 10 am..memg berharge 2 jam ni..kalo korg bole buat keje dengan tangkas dan cepat makne nye korg berjaye siapkan 40% dari keje korg..40% ni,kalo ikut jam tgahari ngan petang,mungkin memakan mase 4 jam utk siapkan keje2 korg...suda rugi lah kite kalau dulu xhargai waktu prima ini...............huuuu...

so,aku nak ajak korang2 untuk kite gunekan waktu pagi ni dengan sebaik mungkin :) ....aku sarankan kat diri aku dulu.......tu jelah kot setakat ni.da nak asar ni..nanti2 aku tulis balik yep..aku rase,belum terlambat untuk aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA,KULLU 'AM WA ANTUM BIKHOIR :D semoge kite dapat menjadi hambaNya yg sanggup berkorban segala2nya demi cinta kita kepada Allah ...


-PRAY HARD,WORK SMART-

5 comments:

Aimaduddin aiman said...
This comment has been removed by the author.
Aimaduddin aiman said...
This comment has been removed by the author.
Aimaduddin aiman said...
This comment has been removed by the author.
Aimaduddin aiman said...

huhu kan best kalu dapat wat smua tue...masalahnye dah duduk kt uia nie kan, tido pukul 4, nak kata wat keje, smtimes jer, smtimes tue miting, smtimes tue wat mjlis ngumpat mengumpat, kdg2 party..hahaha tapi x per cuba untuk berubah,,,x gtu ustazah kinah air?

SAIYIDATUS-SAKINAH MOHD AIZAN said...

betul tu aimann pasir...............hm..tido pon lambat..yg ngumpat tu..kau sorg sahaja...haaahaa